Alergija ili prehlada kod djece

Photo: Pexels.com

 

Posljednjih nekoliko tjedana moj sin stalno kiše i neprestano mu curi nos.  Kako mogu znati ima li alergiju ili je samo prehlađen? 
– zabrinuta mama

Sezonske alergije i obična prehlada mogu biti toliko slične da je ponekad teško reći o čemu je riječ. Ali, ako pažljivo promatrate možete shvatiti što se zapravo događa.

Postavite sebi ova pitanja kako bi shvatili da li je riječ o prehladi ili alergiji:

  1. Jesu li se godišnja doba promijenila? Ako je odgovor da, vjerojatno se radi o alergiji. Sezonske alergijedolaze u isto vrijeme svake godine i pod istim uvjetima (na primjer, kada listovi počnu padati u jesen ili biljke počinju cvjetati u proljeće). Simptomi alergije kao što su kihanje ili curenje nosa odgovor su tijela na udisanje alergena u zraku (poput biljnog peluda ili spore plijesni). S druge strane,
    prehlade uzrokuju virusi koji se mogu pojaviti u bilo kojem okruženju, u bilo koje doba godine, ali su najčešći u zimskim mjesecima.
  1. Jesu li se simptomi iznenada pojavili? Ako je odgovor da, to može biti alergija. Još jedan znak da se možda radi o sezonskoj alergiji je ako se simptomi pojavljuju iznenada i traju dugo. Simptomi hladnoće nastupaju postupno i obično nestaju u roku od 7 do 10 dana, ali alergije traju sve dok je netko izložen alergenu, a to može biti tjednima ili mjesecima.
  2. Da li djete ima suzne oči i potrebu da ih češe? Ako je odgovor da, vjerojatno se radi o alergiji. Mnoga djeca s alergijama dobivaju taj simptom kada alergen uzrokuje upalu konjunktive (prozirna membrana koja pokriva unutarnji kapak i očnu jabučicu).
  3. Postoji li groznica? Ako je odogovor da, najvjerojatnije se radi o prehladi. Simptomi alergije nikada nisu popraćeni temperaturom, a ponekad su nisu ni prehlade.
  4. Žuti ili zeleni nosni iscjedak? Ako je odgovor da, vjerojatno je prehlada.

Ako mislite da vaše dijete ima alergiju, razgovarajte s njegovim liječnikom. Izloženost životinjama, dimu, peludi, prašini, hrani, samo su neke od stvari koje mogu izazvati alergije. Prepoznavanje i uklanjanje uzroka može pomoći u sprječavanju simptoma alergije.

Napravite alergo test . Testiranje se može obaviti na koži (gdje se alergen stavlja pod kožu kako bi se provjerio odgovor tijela) ili testom krvi .

 

 

scroll to top