Drevno egipatsko selo pronađeno uz rijeku Nil starije je od razdoblja faraona

Ovo novootkriveno selo, otkriveno na delti Nila, datira gotovo sedam tisućljeća unatrag u prošlost. Na ovoj fotografiji možete vidjeti ostatke skladišta za odlaganje i temelje zgrada.

To je jedno od do sada najstarijih sela otkrivenih na delti Nila i pružit će nove tragove i informacije o tome kako se poljoprivreda razvila u Egiptu, izjavio je francusko-egipatski arheološki tim koji je otkrio selo, u priopćenju koje je objavilo Egipatsko Ministarstvo Starina.

Smješteno u Tell el-Samari, arheološkom nalazištu oko 140 kilometara sjeverno od Kaira, selo prethodi razdoblju izuma hijeroglifskog pisanja (što se dogodilo prije otprilike 5200 godina) i izgradnjom piramida u Gizi (što se dogodilo prije 4500 godina). Nije sigurno kada je Egipat prvi put ujedinjen, i koji ga je faraon ujedinio, ali znamo da se to dogodilo prije 5200 godina. Arheolozi su otkrili ostatke nekoliko zgrada, kao i brojna skladišta i silose u selu. Silosi sadrže ogromnu količinu životinjskih kostiju i biljnih ostataka, izjavio je Frederic Gio, vođa francusko-egipatskog tima. Tim trenutačno analizira te životinjske kosti i biljke kako bi shvatio koji su primjerci u pitanju i otkada su tamo, rekli su arheolozi.

Ove informacije pružit će tragove o tome kada i kako je razvijena poljoprivreda u Egiptu i kako se širila diljem Egipta, u priopćenju navodi Nadia Kader, šefica ministarstva Središnjeg odjela egipatskih i grčko-rimskih spomenika Donjeg Egipta, Sinaja i Sjeverne obale. Tim također analizira ostatke keramike i kamenih alata pronađenih u selu.

Čini se da je selo dugo vremena bilo nastanjeno, vjerojatno do razdoblja od prije 5000 godina, rekli su arheolozi. Daljnja iskopavanja i analize otkrit će više informacija o tome koliko je vremena selo bilo u upotrebi i kako se to vremenom mijenjalo. Zašto je selo napušteno zasada je također tajna.

Poljoprivreda se pojavila u Mezopotamiji prije više od 10 000 godina i bila je korištena na području koje je sada Izrael (koji graniči sa Egiptom) prije 7000 godina.

scroll to top