Prehrana u trudnoći

photo: abbottfamily.com.sg

Pravilna prehrana i zdravlje su vitalni dijelovi zdrave trudnoće. Potreno je obratiti pozornost na ono što jedemo, osobito na unos vitamina, međutim u ranoj trudnoći prehrana može biti otežana zbog mučnine. Bitno je ipak jesti i povećati unos kalorija za oko 300 kalorija dnevno.

Možda ste čuli da trudnice najčešće imaju  želju za nezdravom hranom (sladoled, pizze, kolači itd.). Djelovanje na žudnju koja je nezdrava je u redu s vremena na vrijeme, ali zapamtite; Vašoj ste bebi vi jedini izvor hrane.

Pravilna prehrana također znači izbjegavanje namirnica koje mogu biti štetne tijekom trudnoće. Treba izbjegavati sirovo meso i jaja, umjetne zaslađivače ( slatkiši, gazirana pića, razni kolači), nepasterizirane sireve,  ribu koja sadrži živu poput sabljarke, morskog psa i kraljevske skuše. Također, izbjegavajte alkohol, kofein i cigarete.

Uz zdravu prehranu, suplementiranje važnih vitamina hranjivih tvari kao što su kalcij, željezo, folna kiselina, vitamini A i C od vitalne je važnosti kako bi se osiguralo da poduzimate sve moguće korake prema zdravoj trudnoći.

Kalcij je bitan vitamin za trudnice: pravilno formiranje zdravih zuba i kostiju za vaše dijete ovisi o pravilnom unosu kalcija. Vaše je zdravlje jednako važno. U prvih šest mjeseci trudnoće kalcij čuvate u kostima, a kada njegov rast kostura dosegne svoj vrhunac, u posljednja tri mjeseca, fetus se oslanja na skladište kalcija. Tada se mora povećati konzumacija hrane koja sadrži visoke količine kalcija, kao što su mlijeko i mliječni proizvodi, kao i odgovarajuća nadopuna kalcija kako bi se osiguralo da nema nedostatka u vama i vašoj bebi.

Vodite računa o unosu željeza: Razlog tomu je povećanje volumena krvi i razvijanje crvenih krvnih zrnaca fetusa. Željezo je dostupno u mesu, ribi, žumanjku, proizvodima od cjelovitih žitarica i povrću, a možete ga također uzimati u preporučenim dozama u našim prenatalnim vitaminima.

U trudnoći je također važan vitamin D!Vitamin D pomaže vašem tijelu da apsorbira kalcij. On također pomaže živcima, mišićima i imunološkom sustavu vašeg tijela. Vaš imunološki sustav štiti vaše tijelo od infekcije. Vašoj bebi treba vitamin D kako bi mu kosti i zubi rasli.Tijekom trudnoće potreban vam je 600 IU (međunarodnih jedinica) vitamina D svaki dan. Ovu količinu možete dobiti od hrane ili vašeg prenatalnog vitamina. Dobri izvori vitamina D uključuju: masnu ribu poput lososa,  mlijeko i žitarice s dodatkom vitamina D. Vaše tijelo također proizvodi vitamin D kada vaša koža dođe u kontakt sa sunčevom svjetlošću. Ali previše sunca može dovesti do starenja kože i raka, pa je dobra ideja dobiti vitamin D iz hrane ili vašeg prenatalnog vitamina.

scroll to top