Što je crna rupa ?

photo: pixabay

Crne rupe su najčudniji objekt u svemiru. One nemaju površinu, poput planeta ili zvijezde. Umjesto toga, to je područje svemira u kojemu se materija urušila u sebe. Takav katastrofalni kolaps dovodi do velike količine mase koja je koncentrirana u jako malom prostoru. Gravitacijska sila u ovome je području toliko moćna da ništa ne može pobjeći – čak ni svijetlost. I ako se crne rupe ne mogu vidjeti, znamo da one utječu na prašinu, zvijezde i galaktike u blizini.

Zašto se ne mogu vidjeti?

Nevidljive su jer svijetlost ne može izaći iz njih. Teleskopi s posebnim alatima mogu pomoći u pronalaženju crnih rupa iz razloga što zvijezde u blizini crne rupe djeluje drugačije. Kada se crna rupa i zvijezda nalaze blizu, stvara se energično svijetlo.

Koliko su velike crne rupe?

Crne rupu mogu biti različitih veličina, mnoge od njih imaju tek nešto više mase od sunca i nastaju kada je zvijezda teška, npr. 10 puta više od sunca. Zvijezda zatim eksplodira, ono što je ostalo od eksplozije zvijezde i još nekih solarnih masa, sruši se na područje udaljeno samo nekoliko kilometara. Znanstvenici smatraju da su najmanji crni otvori veličine jednog atoma. Takve crne rupe su veoma male, ali imaju masu velike planine. Masa je količina materije ili stvari u objektu.

Većina galaksija, uključujući mliječni put, imaju svoje supermasivne crne rupe. To su najveće crne rupe i mogu biti milijardu puta teže od našeg sunca. Supermasivne crne rupe također su moćne aktivne galaksije, i drevne galaksije poznate kao kvazari. Kvazari mogu biti stotinu puta svjetliji od čak najvećih običnih galaksija. Znanstvenici su pronašli dokaze da svaka velika galaksija sadrži supermasivnu rupu u svome središtu. Supermasivna crna rupa mliječne staze ima masu kao 4 milijuna sunca i mogla bi se stisnuti u kuglicu koja bi mogli sadržati više milijuna zemlja.

Može li crna rupa uništiti zemlju?

Zemlja neće upasti u crnu rupu jer nijedna crna rupa nije dovoljno blizu Sunčevom sustavu. Čak i ako bi crna rupa sa istom masom sunca, zauzela sunčevo mjesto, zemlja i dalje ne bi upala u nju. Zemlja i ostali planeti bi se nastavili orbitom crne rupe kao što to sada čine sa suncem. Važno je napomenuti da se sunce neće nikada pretvoriti u crnu rupu, jednostavno nije dovoljno veliko.

Kako NASA proučava crne rupe?

NASA koristi satelite i teleskope koji putuju u svemir kako bi naučili više o crnim rupama. Ove svemirske letjelice pomažu znanstvenicima odgovoriti na pitanja o svemiru.

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

scroll to top